Tut Tröja med huva i collegetyg, eller huvtröja som jag brukar kalla det ;-)

Då ska vi se om jag kan få er att förstå vad jag menar 😉 Jag har sytt några sådana här jackor och tänkte dela med mig av lite tips!

Klipp eller skär ut alla mönsterdelar. Jag har valt applikationer på ärmen, så det blir nästa steg för mig. Jag klipper ut bokstäverna i avvikande färg, stryker på vlisofix (tror det heter så) som har klister på båda sidorna. Då kan jag lättare få bokstäverna att sitta kvar där jag vill ha dom ;-)På bilden syns ”ÅSA”. Tät sicksack använder jag.

 

 

 

 

Sen är det dags att få dit fickorna. Jag syr kanten med vanlig maskin, men det går ju bra med en bandkantare också. Jag mäter ut så att dom hamnar mitt för varandra. Jag passar på att sätta fast en namnlapp i sömmen.

 

 

 

 

Nästa moment är att sy ihop sidsömmarna, räta mot räta, och även här syr jag fast en namnlapp.

 

 

 

 

Sen syr jag ihop huvan, både ytter- och innerhuva och ärmarna med overlocken.

 

 

 

 

Det är dags att nåla fast ärmarna och sy fast. Jag använder overlock.
När det är klart nålar jag fast ytterhuvan och syr fast den också.
På sista bilden har jag vänt jackan om och visar kanten mellan huva och tröja.

 

 

 

 

Sen är det dags att sätta mudd i ärmarna. Prova med en bit mudd över din handled,
jag har inget fast mått utan ”lagom” blir bäst;-)
Lägg mudden räta mot räta, sy ihop och vände sen ner halva så att den blir dubbelvikt.
Nåla fast på ärmen och sy fast.

 

 

 

 

Mudden längst ner, som jag gör lite olika bred beroende på stil på jackan,
kan vara lite knepig att få till, eftersom man gärna vill ha denna lite sträckt så att jackan sitter åt lite.
Jag brukar märka upp på 4 ställen på mudden och nåla fast ordenligt.
Sen får man ju då sträcka mudden medan man syr.

 

 

 

 

 

Då är det dags för DRAGKEDJAN! Denna var jag rädd för innan,
men när man bara fått kläm på i vilken ordning man ska sy sömmarna, så går det bra.
OBS! Det underlättar MYCKET om man är noga från början 😉
Börja med den ena sidan och lägg dragkedjan men baksidan mot tygets rätsida.
Nåla fast och sy fast. Jag använder vanlig maskin med en speciell pressarfot som är anpassad för dragkedjor.
I ”första” sömmen syr jag sömmen långt ut till höger, se bilder.
Jag tar alltid bort nålen precis innan jag syr, det blir inte bra att sy över nålarna.
(man kan flytta pressarfoten så man får sömmen nära eller långt från dragkedjan)

 

 

 

 

 

När man kommer fram till slutet på dragkedjan viker jag den sista biten bakåt, så att den inte syns sen när man vänder jackan rätt.

Om man vänder på jackan och tittar på rätsidan, ser det ut såhär nu. Nu kollar jag så att det ser bra ut, och sen drar jag ihop dragkedjan och vänder jackan igen.Därefter gör jag ett märke på dragkedjan vid varje ”kant” som jag vill ska hamna så samma plats på båda sidor jackan. Se bilder så förstår ni nog vad jag menar. Om man inte gör detta riskerar man att allting hamnar lite snett, när man är klar. Det är alltså den ”vänstra” sidan på dragkedjan som är fastsydd i jackan. Sen knäpper man upp dragkedjan, passar markeringarna man gjort med de ställen som ska sitta exakt mitt för, nålar fast och syr dit.  Sen knäpper jag ihop dragkedjan igen för att se att det verkligen stämde överens 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Därefte är det dags för söm nummer 2 och 3. Söm nr 2 sys på samma sätt som vi precis gjort, på dragkedjans avigsida, men denna gången med nålen närmast dragkedjan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I söm nr 2 fäster jag innerdelen i huvan. Jag vänder ytterhuvan ut och in och nålar fast, då blir ju dragkedjan mellan inner- och yttertyg i luvan. Innertyget förskjuter jag med ca 1 cm, så att jag sen kan sy en snygg kant i nacken. Den blå markeringen på bilden visar hur jag syr avslutet på sömmen, så att det blir snyggt på framsidan sen. Sen använder jag overlocken för att sy ihop resten av huvan.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

När det är klart är det dags att sy sömmen från framsidan, söm nr 3 på dragkedjan. Pressarfoten har jag nu så monterad att sömmen hamnar längst bort från dragkedjan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då är dragkedjan klar! Dags att fixa till kanten bak i nacken. Det gör jag med ett band, fiskbensmönstrat. Jag klipper till lagom långt band och nålar fast. Eftersom jag ofta har en avvikande färg på huvan syr jag alltid fast mitt band på jackan och inte på luvan. Så man får känna sig fram så att man nålar fast på rätt ställe. Sen syr jag fast och sätter ev. lappar i nacken samtidigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vet ni vad? Nu är det KLART!

Såhär blev den 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.