Tut Sy en vändsydd fodrad overall med dragkedja och övervik på ärmmudden

Blev ju en jättelång titel 😉 Inlägget blir faktiskt ganska långt det med, för det är många moment som ska beskrivas.

20131123_223418
Börja med att skära eller klippa ut alla delar. Jag fodrade med fleece, så jag har en omgång i fleece också som inte syns på bild. Tänk på att den ena sidan ska ju vara insida på overallen, så den måste vara spegelvänt utskuren, annars hamnar ju inte tyget där dragkedjan ska sitta mitt för varandra.
tut overall (3)
Sy ihop delarna, alla sömmar utom den som är vid dragkedjan. Jag har en lila fleece som foder men den syns inte alls sen. Fodret och det orange tyget har jag sytt ihop direkt, med overlocken.
tut overall (2)
Såhär ser det ut när jag ”monterat” ihop dom. Nu är det dags att börja sy.
Vi börjar med dragkedjan.
tut overall (5) tut overall (6) tut overall (7)
Eftersom jag köper dragkedja på metervara av Bibbis textil, viker jag kanten på dragkedjan längst upp och syr några stygn. Sen nålar jag fast några cm vid huvan och syr några cm. Sen vänder jag på tyget och ser så jag är nöjd med dragkedjans placering.
tut overall (12) tut overall (8)
Jag syr en söm längst ner på dragkedjan så att jag inte råkar dra av löparen. Jag mäter ut på båda sidor hur långt ner jag ska sy dragkedjan. Eftersom detta ska bli en vändsydd overall där mudden ligger mellan tygen så kan dragkedjan inte gå hela vägen ner, för då blir det inte plats över när man ska sy på mudden.
tut overall (9) tut overall (10)
Jag använder en pressarfot för dragkedja och i overaller syr jag bara en söm per sida, närmast själva taggarna på dragkedjan.
tut overall (11)tut overall (13)
Sen vänder jag och kollar så jag är nöjd. Sen gör jag likadant med andra sidan. Jag syr en liten bit, sen dubbelkollar jag att den hamnat där jag vill ha den. När jag är nöjd syr jag resten.
tut overall (15) tut overall (16)
Sen är det dags att sy dragkedjan i innertyget. Ibland blir jag vilse på hur det ska sitta så jag sätter det rätt från framsidan och sen håller jag kvar fingrarna och vänder på tyget.tut overall (17)tut overall (18)
Jag nålar fast och syr några cm och sen vänder jag igen för att se att det hamnat rätt. Jag syr i den gamla sömmen så vet jag att jag hamnar rätt på tyget på framsidan.tut overall (19)
När jag är nöjd syr jag hela vägen ner.
tut overall (22)
Då är ena sidan klar. Nu är det bara en sida kvar 🙂
tut overall (23)
Klart! Dags att sy ihop benet. Detta moment tycker jag är trixigast för att få det fint. Har sett på köpeplagg att dom syr över en bit tyg längst ner på dragkedjan, men jag ska visa hur jag gör.
tut overall (25) tut overall (26)
Jag byter pressarfot och syr nerifrån och upp, så nära dragkedjan jag bara kan, helst ska sömmarna mötas vid dragkedjan.
tut overall (27) tut overall (28)
På framsidan lägger jag tyget rätt så det hamnar mitt för dragkedjan med bensömmen och sen syr jag några stygn på maskin över. Tänk bara på att vika undan insidans tyg annars blir det knasigt! Det kan vara lite bökigt att göra det på maskin. Det går att göra för hand också. AKTA ögonen om du inte har en mjuk dragkedja. Jag har skyddsglasögon på mig när jag syr andra dragkejor, OM nålen skulle gå av.
tut overall (29)
Insidan brukar jag sy för hand, så man inte råkar sy  tyget på framsidan.
tut overall (31) tut overall (32)
Nu är det dags för muddarna. Jag börjar med ärmmuddarna, som jag vill ha övervik på, så slipper man bökiga vantar. Till en overall i stl 80 tar jag, till varje mudd, en bit som är 8×30 och en bit som är 8×16. Jag börjar med att vika båda på mitten.
tut overall (33) tut overall (34)
Sen lägger jag den lilla biten på den stora och sen viker jag över det som blir kvar på den stora, över den lilla.
tut overall (35) tut overall (36) tut overall (37)
Sen tar jag fram den understa biten och viker den över alltihop. Det kommer då se ut som på den sista bilden.
tut overall (38) tut overall (39) tut overall (40)
Sen syr jag ihop sidorna och vänder rätt. Mudden har nu ett ”hål” där man stoppar handen och ett tygstycke som man kan dra över hålet.
Dags att montera muddar!
tut overall (41)
Jag börjar med att sy fast ärmmudden i yttertyget. Tänk bara på så att du får den på rätt håll så att överviket inte hamnar på insidan av mudden. (jag har provat göra fel…)
tut overall (42) tut overall (43) tut overall (44) tut overall (45)
Nu fotograferade inte jag ärmmudden men principen är ju den samma. Yttertyg ska möta innertyg, räta mot räta, som om dom ”pussas”. Nåla och sy ihop. Eftersom jag satt mudden i yttertyget först, följer jag bara den sömmen, så vet jag att det blir rätt och att allt tyg blir fastsytt.
tut overall (46) tut overall (47)
Jag dubbelkollar alltid så det ser bra ut innan jag fortsätter med nästa moment. Det är INTE kul att ha sytt igen overallen och inse att man har ett hål mellan mudd och tyg…
tut overall (1)
När alla muddarna är på plats är det bara huvan kvar att sy igen. Jag öppnar upp ett hål i ena benet, långt ner på insidan och drar ut huvorna här igenom. Sen syr jag ihop huvorna och sen drar jag tillbaka dom igen genom hålet.
Kvar blir då detta lilla hål, som jag syr igen för hand. Har jag lurvigt tyg på insidan, då syr jag med maskin, för då syns det inte i ”lurvet”.
dino grey orange 80 44 (2)
Såhär blev min overall. Lycka till med din!

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.