Tut Att sy en enkel vändsydd mössa

Om man nu vill börja sy någonting kan ju en mössa vara det perfekta plagget. Tänkte visa i bild  och text hur jag gör.

Först ritar jag upp en mall. Om huvudets omkrets är 50 cm  gör jag mössans mall 24×55. 24 får jag fram genom 50-2 cm och så delar jag på 2. Ibland drar jag bort 3 cm, det beror lite på tyget. Men ett lagom stretchigt jerseytyg drar jag av 2 cm. Sen passar ju mössan ändå till fler huvudstorlekar eftersom tyget är stretchigt.
55 cm längd är ganska långt, då blir ju mössan 55/2, alltså 27,5 cm hög. Men jag gillar baggymodeller.

Jag lägger tyget dubbelt med rätan utåt och skär ut. Sen letar jag upp en tänkt mittpunkt och sätter dit min namnlapp med hjälp av vanlig tejp, så att den inte kasar iväg när jag sen ska sy. Ska du ha i stl-lapp eller någon annan lapp, tänk på att den ska sitta på andra sidan den tänka mittpunkten, så att den hamnar på insidan i mössan när den är klar.

Sen vänder jag räta mot räta och syr med min OL runt om HELA mössan. Detta skiljer sig  från andra beskrivningar jag sett.

Nu lägger jag mössan dubbelvikt på längden och markerar med penna var mitten är.

Därefter skär jag ut ett V som ska bli vecket på mössan.
Jag gör inte särskilt stora V. Några cm långa och några cm breda. Det räcker.
Tycker jag 🙂

Sen är det dags att sy vecken. Nu ska kanterna i V mötas.

Sen är det bara att sy igen. Den sidan som ska bli utsida (kolla mönstrets riktning eller känn var namnlappen sitter) syr man igen rakt över. Oftast syr jag en liten raksöm över i kanterna för att fästa OLsömmen. Någon gång knyter jag. Bara det inte går upp när man använder mössan sen. Man drar ju och sliter en del i mössan och ska den hålla länge rekomenderar jag att fästa trådarna. I mina egna privata mössor fuskar jag ibland med detta moment 😉

Sen syr man den sidan som ska bli insida. Spara en liten öppning för att kunna vända mössan.

Nu ska den se ut såhär.

Vänd mössan så att rätan kommer utåt. Nu kan du plocka bort tejpremsan på namnlappen.

Vik in kanterna i hålet som du har vänt genom och sy en raksöm.

Nu kommer mössan att se ut såhär.

Sen är det dags att stoppa in insidan i mössan och stryka till kanten. Jag tycker att det blir bäst om man stryker kanten, då trillar inte insidan ut så lätt.

På mitt huvud ser den ut såhär 🙂

Lycka till !

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.